Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy boszorkány. Ő volt a legrosszabb jó boszorkány. A legnagyobb viskóban lakott a legöregebb fiatal erdőben. A háza sem fehér, sem sárga, sem lila, sem fekete nem volt. Tulajdonképpen a legfehérebb fekete és a legpirosabb rózsaszí­n ház volt az övé.

Egy napon, mégpedig a legnapfényesebb esős napon a háza felé tévedt két fiú. Egyiküké volt a legkékebb zöld szem a világon és a legszőkébb barna haj is. A másik volt a legbátrabb gyáva fiú. A boszorkány otthon volt, a fiúk látták amint az ablak mellett, a függöny mögül leselkedik rájuk.

- Hejj, boszorka néni, adna nekünk egy kis vizet?

- A leggörbébb egyenes úton jöttünk idáig és bizony, nagyon megszomjaztunk az úton.

- Igyatok, hisz ott a forrás az orrotok előtt...
Ittak is. De mert ez a forrás volt a leghidegebb meleg forrás, amely legjobb rossz boszorkány háza alatt folyt végig, a fiúknak szamárfüle nőtt a ví­ztől. Két pár, ennél rövidebb hosszú fület nem látott még a világ szeme, de mégiscsak szamárfülek voltak.

Új füleik láttán a fiúk kacagni kezdtek, majd sí­rni, végül elgondolkoztak azon, hogy mitévők legyenek.

- Nem mehetünk tovább ni­gy – mondták.
Több sem kellett a boszorkánynak, megszólí­totta őket:

- Tudom, hogyan szabadí­tsalak meg benneteket az új fületektől. Cserébe viszont mesét kell mondanotok nekem.

- Természetesen. Nagyon sok mesét tudunk.

- Melyiket szeretnéd hallani?

- Azt szeretnééééém.... azt szeretném, ha elmondanátok a legigazabb hazugságot! Ezt meséljétek el, de úgy, hogy senki se jöjjön rá, hogy mi benne az igaz és mi hamis. Menni fog? Ha nem, az enyémek maradtok mindörökké!