• A fiúk gondolkodóba estek. Ha nem sikerül kigondolniuk a legigazabb hazugságot, mindörökké a boszorkány rabszolgáivá válnak. S mintha ez nem lenne elég, – még a szamárfültől sem szabadulnak meg, egész életükben viselniük kell azt. nigy hát tanakodtak egy keveset, majd a legrosszabb jó boszorkány ádáz pillantásától követve, mesélni kezdtek:

  - Nnna jóóó, ni­me! A kecske, az oroszlán és a tehén szövetséget kötöttek. Összedobták a megtakarí­tott pénzecskéjüket, mert azt tervezték, hogy egy fogadót nyitnak az erdő szélén. De a kecske..

  - Hazugság! Ilyen nincs, az oroszlán rögvest elvenné a kecske és a tehén pénzét, sőt, örvendhetnének, ha ép bőrrel megúsznák a kalandot. Ez egy szemenszedett hazugság! Ennél jobbat nem tudtok?

  A két fiú megint tanakodni kezdett, beszélgettek egy keveset, majd a második megszólalt:

  - Volt egyszer egy rendkí­vül jó szakácsné. Egyik nap levágott és megsütött egy csirkét. A gazda épp vendégeket hí­vott ebédre aznap. De a csirke annyira csábí­tó illatot árasztott, hogy menten összefutott tőle a nyál az ember szájában.

  - Mindenképp meg kell kóstolnom ezt a csirkét, – mondta a szakácsné – hadd lássam elég sós-e.

  És letörte az egyik szárnyát. Kicsit később, hogy észre ne vevődjön, letörte a másik szárnyat is. Kicsinként szépen megette az egész csirkét, majd a gazdához ment és ni­gy szólt: a csirkesült készen van, de a kések kicsorbultak, meg kellene fenni őket. A gazda nekifogott hát kést fenni. Eközben a szakácsné megvárta, mí­g a vendégek megérkeztek és ni­gy szólt hozzájuk:

  - A gazdámnak elment a józan esze! Hallják hogyan feni a késeket? Meg akarja ölni magukat. Ezt hallva a vendégek hanyatt-homlok kiszaladtak a házból. Ezután a szakácsné visszament a gazdához és ni­gy szólt:

  - Nocsak, milyen furcsa barátai vannak kendnek! Idejöttek, ellopták a csirkét és elfutottak mind!

   
  Előző mese A tejvölgy
  1
  Következő mese Házőrző kutya
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com