• Gyorsan utánaeredtem, kihoztam az udvarból, és mialatt a póráznál fogva húztam, cibáltam, csakhogy kint legyünk már, és ő egyáltalán nem hallgatott rám, Gabi bácsi tuskóformájú képe felbukkant a ház egyik ablakában, fején volt már a magas kucsmája. Ki tudja, hogy mióta nézhette az öreg a kutyámat. Hirtelen elöntött a meleg és a három pulóverem közül kettőt gyorsan levetettem. Úgy, hogy Buksit megkötöttem, hogy ne vetemedhessen többé hasonló cselekedetre. Hosszú lánc végére kötöttem, hogy bármikor nyugodtan szaladgálhasson. Buksi körbeszaladta az ólat, és a hosszú láncot mind feltekerte, és ekkor elkezdett sí­rni, nyivogni, amí­g csak ki nem mentem, és ki nem szabadí­tottam.

  Elkezdtem lebontani a régi düledező csűrt. A feleségemmel, Almával együtt dolgoztunk, amikor Samu bácsi átjött hozzánk egy üveg frissen fejt tejjel, és leült egy farakásra, onnan nézte, hogy hogyan dolgozunk. Ezalatt Buksi veszettül ugatott.

  - Akkora kutyát vettek maguk, mint amekkora magukban a félelem.  – mondta Samu bácsi, és elkezdte magyarázni, hogy miért haragszik Buksi olyan nagyon rájuk. Gabi bácsival testvérek voltak, és az a föld, amely most a mienk, egy harmadik testvérük tulajdonába volt eredetileg. A három telek tehát összetartozott. Buksi pedig, a közbelső telek őrzője lévén, úgy gondolta, hogy köröskörül minden a gazdájáé, ezért ugatja meg az idegeneket.

  Ugyaní­gy érezte ezt a többi kutya is, aki ezen a közbelső telken élt, az öregapjuk, meg a testvérük, no meg az unokaöccsük kutyája.

  Éppen ráugrottam egy gerendára, amikor látom, hogy Buksi szalad, a kutyaólat pedig vonszolja maga után a kerten át, ahol épp most bújtak ki friss hajtások. A horog, amelybe a lánc bele volt akasztva, hirtelen eltört, ni­gy a láncot az ólhoz kötöttem. Alma Buksi után szaladt, de nem tudta leállí­tani. Nagyobb volt, mint ő, és mancsait a mellkasára tette, sőt még magasabbra. Samu bácsi felkapaszkodott egy létrára, olyan magasra, hogy csak a kucsmáját láttam. Abbahagytam a bontást. Visszacipeltem az ólat a helyére, más kampót fúrtam a betonba, jól megkötöttem a kutyát, és Samu bácsit leszedtem a létráról.

   

   
  Előző mese A legigazabb hazugság
  1
  Következő mese Dinnye őfelsége
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com