• A konyhaablakból ráláttam rézsutosan a vályogistállóra, és az egyik kiemelkedett tetőcserépen megpillantottam az üllüt. Ott ült, háta mögött pedig elterült a nagy fehér mező. Amikorra a ház elkészült, –  és én csak akkor döbbentem rá, hogy mi itt fogunk lakni – rögtön rájöttem, hogy mi a mentőötlet: egy házőrző kutya, amely méretében megfelel a ház meg az udvar méreteinek, amely éjjel-nappal őrködjön, nem törődve faggyal, hideggel.

  Az istálló elé, az udvar közepére fel is állí­tottam hamarosan Buksinak, a juhászkutya-kölyöknek egy ólat, aki aztán attól kezdve egész nap az üllüt ugatta, meg a verebeket, a hörcsögöket és mindent, ami csak megmozdult. Az ugatása betöltötte az éjszakát, a folyó medrét és nekiütközött a domboldalnak.
  A kutyakölyök nőtt-növekedett, és vele együtt növekedett az én biztonságom is. De a helyzet egyre rosszabb lett, hisz a jobb-, meg a baloldali szomszédaink, Samu bácsi és Gabi bácsi mindenkinél ellenszenvesebbek voltak Buksi számára. A kerí­téshez rohant és addig ugatta őket, amí­g csak nem kezdett el habzani a szája. A baj az volt, hogy a kerí­tés gyenge lábakon állt. Ahhoz, hogy ilyen hosszú kerí­tést állí­tsak föl, nagyon sokba került volna, és ennyi pénzem nem volt. Gabi bácsi felől erős vaskerí­tés emelkedett, de egy szép napon az öreg kiásatta és eladta, hogy legyen tüzifára való pénze.

  A kerí­tés helyére az unokái reves tuskókat állí­tottak, amelyeket a szántóföldek szélén találtak. Ha megkérdezett volna, kifizetem a vaskerí­tést, csak hagyta volna ott. De amikorra hazaértem a munkából, már csak hűlt helye volt a kerí­tésnek.

  Másnap, hallom, hogy nagy a csetepaté, s hát látom, hogy Buksi ott hajkurássza a tyúkokat a Gabi bácsi udvarán. nitugrotta a tuskókerí­tést és ott kötött ki a kukoricát szemelgető tyúkok között. Gabi bácsinak volt egy kisebb udvara is, itt tartotta a kutyáját, amely Buksinál sokkal nagyobb és veszedelmesebb volt. Kiáltottam, de Buksi tette magát, hogy nem hallja és tovább hajszolta a tyúkokat kedvére.

   

   
  Előző mese A legigazabb hazugság
  1
  Következő mese Dinnye őfelsége
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com