• Kacifánt, védett tartalmú kereső gyerekeknek

  A keresett szó:

  Jan Cornelius

  Jan Cornelius

  -Számtalanszor megkérdezték már, hogy miért ni­rok gyermekirodalmat. A válasz nagyon egyszerű : mert nagyon nagy kedvem telik benne, és mert véleményem szerint ők a legbecsületesebb olvasók. Ez az ni­ró-gyerekolvasó találkozókon nagyon jól látható. Ha egy gyereknek nem tetszik egy mese, akkor nem fog odafigyelni, és a végén nem fog tapsolni. Ki fogja mutatni az elégedetlenségét, és közönbösen ásí­tozni fog. Közölni fogja, hogy unatkozik. Maxim Gorkij-t egyszer megkérdezték : „Hogy kell gyerekeknek ni­rni?” Ezt válaszolta: „Ugyanúgy, mint a felnőtteknek, de sokkal jobban, és megragadóbban.”

  Mindenki, akinek valaha köze volt a gyermekirodalomhoz nagy valószí­nűséggel egyet fog ezzel érteni.

  - Mi ad ihletet önnek, és  hogyan látja a gyermekkort?

  -Amikor gyerekeknek ni­rok, természetesen csak nekik ni­rok, és annak a gyereknek, aki bennem lakozik. „Amikor már nem vagyunk gyerekek, akkor már halottak vagyunk.„ – mondta Brâncuși, és igaza volt. És Nietzsche is azon a véleményen volt, hogy „minden férfiban ott lapul egy játszani vágyó gyerek”.

  Nagyon kár, hogy már sok felnőtt elfelejtette azt hogy, milyen gyereknek lenni. Aki elutasí­tja nap, mint nap a gyermeki létet, az elveszí­ti a játékkedvét és a képzelőerejét, és tényleg zombivá válik.

  -Ön szerint melyik a legjobb ni­rása, és miért az?

   -Én nem ni­rok hagyományos értelemben vett meséket. Úgy Németországban, mint Európa többi országában is a hagyományos, ún. Piroska és a farkas – szerű mese ma már csak konzerválódva létezik. Már régóta nem születnek ilyen népmesék. Én megpróbálok a gyermek bőrébe bújva az ő szemszögéből nézve elmondani egy rövid, komikus és meglepő hétköznapi történetet. Hogyha elég jó a szöveg, akkor a gyerekek azonosulnak a szereplőkkel, a történésekkel, és elragadtatásukban folytatni fogják a meséket. Időnként olyan meséket is ni­rok, amelyek ma is érvényesek. A gyerekkönyveim közül Baltazár, a cowboy volt a legsikeresebb. Húsz évvel ezelőtt jelent meg és a gyerekek ma is el vannak tőle ragadtatva. A mesét folyamatosan közvetí­tik a német rádiók, de a külföldiek is. 

   -Milyen irányba halad ma Németországban a gyermekirodalom?

   - Ma a Németországban születő gyermekirodalmat a dinamizmus jellemzi. Rengeteg kitűnő szerző és irányzat, fordí­tás létezik. Nemcsak könyv formájában létezik gyermekirodalom, hanem CD-n, DVD-n, interneten, rádióban, televí­zióban.
  Ma, az internet korában sok kiadó azon igyekszik, hogy a nyomtatásban megjelenő könyvek mellett  más megjelenési formát is keressen a gyermekirodalomnak. E  két forma nem zárja ki egymást, hanem éppenhogy megerősí­ti.

  Jan Cornelius

   
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com