• DEX Online

  Cuvântul căutat:

  Jan Cornelius

  Jan Cornelius

   -De ce scrieți pentru copii? 

  -Sunt întrebat de nenumărate ori de ce scriu literatură pentru copii. Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru că îmi face o deosebită plăcere si pentru că sunt de părere că ei sunt cei mai cinstiti cititori. Asta se observă foarte c’ar la lecturile cu public pentru copii. Dacă unui copil nu îi place o poveste, nu va sta linistit si nici nu va aplauda la sfârsitul lecturii. El îti arată pe loc nemultumirea, cască si este dezinteresat. El arată pe fată că se plictiseste.

  Maxim Gorki a fost întrebat odată „cum se scrie pentru copii?” El a răspuns în felul următor: „la fel ca pentru adulti, dar mult mai bine si mult mai palpitant”.  Fiecare persoană care are experientă cu literatura pentru copii va confirma cu sigurantă acest lucru.

  -Ce vă inspiră, cum vedeți copilăria? 

  -Când scriu pentru copii, bineînteles că nu scriu numai pentru ei, scriu si pentru copilul care trăieste în mine. „Când nu mai suntem copii, atunci suntem deja morti” afirmase odată Brâncusi, pe drept. si Nietzsche era de părere că „în fiecare bărbat se află un copil care doreste să se joace”.

  Este foarte păcat, că multi adulti au uitat cum este să fii copil; cine renuntă să descopere lumea zi de zi ca un copil, cine îti pierde cheful de joacă si fantezia copilăroasă, atunci ajunge într-adevăr un Zombie. 

   -Ce poveste scrisă de dvs. o considerați cea mai bună și de ce?

  -Eu nu scriu povesti în sensul traditional. Atât în Germania cât si în celelalte ?ări din Europa de Vest basmul traditional în stilul „Scufita Ro?ie” există numai ca o „conservă”. De mult timp nu mai apar asemenea basme populare. Eu încerc să intru în pielea copiilor si să povestesc din perspectiva lor o poveste scurtă, comică si cu surprize din viata de zi cu zi. Dacă textul este bun, atunci copiii se identifică cu personajele, cu întâmplările povestite, sunt încântati si continuă povestirea. Din când în când povestesc si basme care sunt valabile și în ziua de azi.

  Din cărtile pentru copii pe care le-am scris, cu sigurantă că succesul cel mai mare l-a avut „Un cowboy cu numele Balthasar”. A apărut cam acum 20 de ani si copiii sunt încânta?i și astăzi de ea. Povestea este difuzată permanent la emisiunile de radio din Germania si din străinătate.

    -Cum se prezintă literatura pentru copii în Germania? În ce direcție merge?

  -Literatura pentru copii din Germania actuală este foarte plină de via?ă. Există nenumăra si autori si directii si mii de traduceri din alte limbi. Există literatură pentru copii nu numai în formă de carte, ci si pe CD, DVD, pe internet, la radio si televiziune. În ziua de azi a internetului, multe edituri se orientează să găsească pe lângă carte si o altă formă de prezentare a unei pove?ti ?i se folosesc de diverse medii moderne. Cartea si mediile moderne nu se exclud, ci mult mai mult, se sprijină.

  Jan Cornelius

   
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com