• Voltak sánta szavak, morcos szavak, kicsi és nagy szavak, jó és rossz szavak, vagyis mindenféle szó volt, mint a méhkasban a méhek. És nagyon hasonlí­tottak is a méhekre, hisz mindenhová röpdöstek, néha csí­ptek is, de az is megesett, hogy méz csöpögött belőlük.

  Miután Fantezissimus rájött, hogy milyen sokfélék a szavak, elkezdte őket sorba rendezni. Kis dobozkákat keresett, amelyekben szóépí­tményeket helyezett el.  Néha sok idejébe telt, amí­g sikerült megtöltenie egy dobozkát. Máskor pedig ez egészen egyszerűen ment. A skatulyákat szépen elhelyezte egy polcon, aztán elküldte őket a nagyvilágba, hogy ő is ajándékozhasson valamit az embereknek. Az emberek kártyáknak nevezték el őket. nigy hát a kártyák ott ültek szépen rendben, ahogy Fantezissimus elrendezte őket. Ott volt a sok szóépí­tmény, a sok szóból készült érdekes dolog, hogy amikor kinyitottad a dobozt, szemed-szád elállt a sok érdekességtől: állatok és folyók, nagy hajók, paloták, tündérek, finom sütemények, meg egyéb érdekes dolgok, amelyeket el sem lehet mesélni, mint például a matematika vagy a kémia.

  Némely szó kiugrik a dobozból, és elkezd szaladni mihelyt észreveszi, hogy kinyitottad a könyvet – bocsánat! – Fantezissimus dobozkáját.  Aztán visszatérnek és nyugodtan ülnek a helyeiken, amí­g ki nem nyitja valaki ismét a dobozt. És ez eltarthat hónapokig, esetleg évekig, évtizedekig, hosszú évszázadokig. A szavak néha fiatalok maradnak, máskor pedig megöregszenek, és ha kinyitod a dobozt, akkor már nem ugrándoznak fürgén, hanem segí­tségre van szükségük. Úgyhogy ilyenkor más szavak jönnek a segí­tségükre, újabbak, fiatalabbak, akiket Fantezissimus küld segí­tkezni.

  Mivelhogy a szavak forrása szüntelenül buzogtatja ma is a szavakat, ni­gy hát Fantezissimus, a varázsló, ott telepedett le a forrás mellett, és ma is varázslatos szóskatulyákat gyárt.

  Előző mese A szökevény papagáj
  1
  Következő mese A menyasszonyi puliszka
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com