• De ettől még a király haragja cseppet sem csillapodott. Gyorsan össze kellett szedte minden batyuját-motyóját, bedobta a hátsó ülésre  és indulnia kellett a bükkerdő irányába, ahol Jankó, a kanász lakott. 

  - Hát megjöttél! – örvendezett a kanász, amikor meglátta Bojtorjánt. És máris rohant a kunyhójába, ahonnan kihozott egy picinyke szájánál bekötözött zacskót, és ni­gy szólt:

  - Vidd el ezt a királynak, és mondd meg a kertészeknek, hogy pontban holnap ültessék el őket!

  - A király azt parancsolta, hogy te menj a kastélyba, légy helyettem apród, én pedig őrizzem helyetted a disznókat. – mondta szegény Bojtorján.

  - Hmm, gyere csak, hadd menjünk együtt, a disznókat pedig majd a testvéreimre bí­zom.

  Bojtorján nem is gondolkozott sokat a dolgon, gyorsan bele is egyezett, hiszen úgyis megbocsát majd neki a király, amint meglátja majd a magvakat. – gondolta  magában. Jankó és Bojtorján beültek tehát az erős napfényben kiforrósodott poros járgányba és elindultak  a királyi palota felé.

  Amikor megérkeztek, Dinnye Őfelsége épp a trónteremben tanácskozott Csalán főtanácsnokkal. Ahogy a király meglátta őket, kivörösödött a képe, a főtanácsnoknak is megemelkedett a hosszú, tüskés szakálla, és a két belépőt szinte átdöfte sanda, megvető tekintetével. Bojtorján térdre ereszkedett a szőnyegre, a király fele nyújtva tenyerén a bekötözött kis zacskót:

  - Felséges királyom, ezek a Zöld Királyságból való dinnyemagvak!
  A király a zacskó után nyúlt, keze kissé tétován megállt a levegőben, hisz előtte még meg kellene alaposan szidni ezt a két csirkefogót, amiért a parancsot megtagadták, de valami miatt most eltekintett ettől a büntetéstől. Megragadta a zacskót, gyorsan kioldozta és a fekete magocskákat egy ezüst tálcára  kiborí­totta.

   
  Előző mese Házőrző kutya
  1
  Következő mese Zurinka
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com