• - Nos, fogjatok gyorsan hozzá, ültessétek el a magokat, de ha ezúttal sem teremnek dinnyét, hát tudjátok meg, hogy  a fejetek ide kerül a tálcára!

  Jankó és Bojtorján felszántották a földet, elvetették a magvakat, azok pedig gyorsan ki is csí­ráztak, szárba is szökkentek és tekergődző indákat hajtottak. Az indákon a dinnyék meg is jelentek, szépen zöldelltek, de a kertészeknek be kellett látniuk, hogy most is ugyanaz a furcsa dolog történt, mint ezidáig minden alkalommal, az éppen érésbe forduló gyümölcsök egyszercsak rothadásnak indultak.

  A két apród keresztül – kasul járta a dinnyeföldet, forgatták és pörgették a dinnyéket minden oldalukra, amikor észrevették, hogy egyetlen egy mégiscsak egészséges maradt és szépen elkezdett gömbölyödni. Amikor ez már ehető volt, a két apród gyorsan leszakí­totta és egy aranytálcára helyezve a felséges királynak és az egész udvarnak bemutatta. 

  A király örült is, hisz évek óta nem termett már dinnye a kertjében, de búsult is, mert ugye semmi az az egyetlen egy termés azon a hatalmas dinnyeföldön.

  Vette a nagy ezüstkést és éppen át akarta döfni a dinnye héját, de a dinnye a tálcáról lecsúszott és elkezdett gurulni a lépcsőn lefele, az udvarbéliek pedig gyorsan utánaeredtek, hogy kifogják, még mielőtt széthasadna.

  Az pedig csak gurult, gurult át a székek alatt, végig a folyosókon, keresztül a fegyvertermen, eltűnve a sötétben, majd ismét előbukkanva a napvilágra, és amikor valaki azt gondolta, hogy már éppen elkapta, akkor a dinnye tovább járatta velük a bolodját, el egészen addig, ameddig begurult a király szobájába egy földig érő függöny mögé. nigyhát ott már senki sem láthatta meg, bármennyire is kereste volna.

  A király mindenhová behajolt, félrehajtogatta a takarókat, még az is eszébe jutott hogy az ágy alá benézzen, de sehol semmi! Leszállt az éj, a keresgélést abba kellett hagyni és le kellett feküdni. Bezárták az ajtókat, de a szolgák fennmaradtak és egész éjjel a dinnyét keresték a palotában. És keresték, keresték egész álló reggelig, amikor a bosszúságtól, no meg a fáradtságtól mindannyian összeestek.

   

   
  Előző mese Házőrző kutya
  1
  Következő mese Zurinka
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com