• DEX Online

  Cuvântul căutat:

  - Spune repede: un ver vert dans un verre vert!
   Andrei a rămas un moment descumpănit, apoi a repetat cuvintele în timp ce gazda se ondula prin căsuță. În mijloc, pe o masă, ardea o lampă galbenă și pereții dulci și zemoși picurau și miroseau plăcut. În încăpere se aflau tot felul de rafturi înțesate cu cărți pe ale căror cotoare a citit în fugă: Biologie, Zoologie, Jules Verne, Kant. Viermele și-a pus lângă lampă ochelarii și peste ei cartea deschisă cu copertele în sus. Apoi și-a întins brațele cât a putut de mult pe deasupra capului și le-a lăsat pe creștet:
  - Îmi place să citesc mai ales seara, în timpul zilei mă ocup de studiu și cercetare, vino să vezi! Și l-a condus printr-o gaură de vierme într-un laborator plin cu eprubete, mojaruri, creuzete, microscoape, și chiar un telescop. Uite, aici îmi petrec eu tot timpul, citind, examinând frunze și insecte și făcând tot felul de experiențe.
  Andrei a privit prin microscop grăuncioarele de c’orofilă dintr-o frunză, apoi au revenit în sufragerie și după ce i-a povestit cum a ajuns la el, domnul Vierme i-a zis legănându-se:

  -Oh, nu trebuie să te sperii că ești așa de micuț. Iată și eu sunt la fel și nici că-mi pasă. Important este doar ce-i aici, și și-a dus un deget la tâmplă. Când pleci, să mănânci o pară și ai să crești la loc. Mă duc să-ți aduc niște plăcintă cu miere, pe care am primit-o și eu de la o doamnă albină. S-a dus la cămară și a adus o frunză cu mâncarea anunțată. Mirosea atât de bine încât lui Andrei i-a lăsat gura apă și a trebuit să înghită în sec, lucru destul de stânjenitor, însă viermele s-a făcut că nu observă. Apoi s-au întins la vorbă până spre dimineață. Domnul Vierme s-a plâns că i s-a spart o lentilă de la microscop și că sunt grozav de scumpe, că laboratorul lui e departe de a fi bine dotat, că ciocănitoarea și-a scrântit o aripă și câțiva pomi dintre cei mai buni s-au umplut de omizi cât timp a stat în ghips.
             

   
  Povestea anterioară Tata de deasupra norilor
  2
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com