• - Csengésed kábí­t, zsongásod csábí­t,  mutasd magad, jer elő, te  csiklandozó, csengőhangú akárki! - hí­vogatta a favágó a királylányt.
  A királylány ni­gy szólt ki a mély lyukból a favágónak:

   
  A réten innen, dombon túl,
  Vaskaputól bocskornyira,
  Köves úttól lábnyomnyira,
  A gyilkosgalóca tövében,
  Egy barlangnak közepében,
  Jégvirágos palotában,
  Hidegvizű tavacskában,
  Hat vak lazac táncra perdül,
  Ici-pici jégcsap csendül.
  Akármibe fogadom,
   Magam meg nem mutatom!

  Ment, mendegélt a favágó, amí­g a gyilkosgalóca tövéig nem ért, de nem találta a csengő hangot. nigy hát leheveredett a gyilkosgalóca mellé, elővette az uzsonnáját, és jóí­zűen falatozni kezdett. Maradék kenyerét a barlangba hají­totta, az meg egyenesen a király palotája mellé, a hidegvizű tóba csobbant. A favágó még egy ideig kereste a jégcsapmuzsikát, de aztán csalódottan  továbbállt. 

  A királylány szomorúan nézte, hogy miként úszkál a hidegvizű tóban a favágó uzsonnája. A vak lazacok  partra tolták az elmirzselt-morzsált elemózsiát, a királylány meg elvitette a palota szemétdombjára, aztán ismét leült a tópartra, és tiszta hangján dúdolni kezdett:


  A réten innen, dombon túl,
  Vaskaputól bocskornyira,
  Köves úttól lábnyomnyira,
  A gyilkosgalóca...

  Még jóformán el sem kezdett dalolni, amikor a köves úttól lábnyomnyira förtelmes dübörgés, patacsattogás zavarta meg a vak lazacok és a királylány játékát. Egy sereg katona poroszkált tüzes paripán. De a csengő-bongó dal őket is a barlang szélére csábí­totta.

   
  1
  Következő mese Az íBÉCÉ meséje
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com