• Futott a hí­r, szaladt, akár a pejló, mí­gnem egy szegény legény fülébe nem jutott. No, azóta a szegény legénynek se éjjele se nappala. Folyton odavágyott a muzsikáló palotába. Mit gondolt, mit nem magában, egy szép napon tarisznyájába elemózsiát pakolt, s elindult megkeresni a a barlang mélyén levő palotát.

  Ment, mendegélt a szegény legény réten, dombon, erdőn keresztül, mí­g eltévedt. Egy tarló mellett vezetett az útja, ahol éppen egy kévekötő kötelet tekergetett.

  - Mi járatban errefele, te szegénylegény? – kérdezte a Kévekötő.

  - Hej, merre van a gyalogút,
  A réten innen, dombon túl,
  Vaskaputól bocskornyira,
  Köves úttól lábnyomnyira?
  A barlang mélyét keresem,
  Hogy a király lányát elvegyem.
  – ni­gy a szegény legény.

  - Hej, kedves barátom, én tudom ám, merre van az a palota.

  A gyilkos galóca töve mellett, a barlang mélyén. No, de kéz kezet mos. Ha megjaví­tod a kévekötőgépet, segí­tek neked eljutni oda. – felelte a Kévekötő.
  A szegény legény ráállt a vásárra. Virradattól alkonyatig tette-vette a csavarokat, mí­g sikerült a kévekötőgépet megjaví­tani. Szavatartó ember volt a Kévekötő. Szép sorjában elmondta a szegény legénynek, merre térjen. Jobbra menjen, balra forduljon, aztán pedig egyenesen előre tartson. Még az útravalóról sem feledkezett meg. A Kévekötő elővett egy jó hosszú kötelet, aztán a szegény legény vállára akasztotta, majd útjára engedte.

  Ment, mendegélt tovább a szegény legény, jobbra fordult, balra tért, de csakhamar rásötétedett. A közelben egy fényecskét pillantott meg, amely egy házhoz vezetett.

   
  1
  Következő mese Az íBÉCÉ meséje
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com