• A kapuhoz ért végre, ott pedig hosszadalmasan keresgélte a nagy kapukulcsot, amely a szoknyája egyik zsebébe volt elrejtve. Kinyitotta a kaput és behí­vta a gyerekeket a sárgaköves udvarra, aztán bevezette őket a kastély egyik termébe, amelyben régi karosszékekkel körülvéve egy nagy kerek asztal volt, akkora, hogy szinte az egész termet elfoglalta. A gyermekeket hellyel kí­nálták. A gólya, aki követte őket, boldogan ült le melléjük az egyik karosszékbe.

  Nézegették magukat az asztal tükörfényes lapjában, közben az öregasszony, aki velük szemben ült, a Felhők Városáról mesélt, majd megkérdezte őket, hogy mi járatban vannak. Ők elmeséltek mindent, aztán az öregasszony finom ennivalót, italt meg gyümölcsöt hozott, a gólyának pedig egy gránátalmával telt magasnyakú edényt. A gyerekek is, meg a gólya is jó étvággyal ettek, majd szépen megköszönték. Miután mindent megettek és megittak, meglepődve vették észre, hogy az asztal felszí­ne ví­zzé változott és rajta lebegnek a tányérok meg a poharak. A csillogó asztallap tehát nem volt egyéb, mint a Szivárványszéli Kút!

  Az öregasszony miután összeszedte az edényeket, egy hal bukkant a feszí­nre, majd hirtelen megfordult, a farkával egyet csapott, és úszott is vissza a mélybe.

  A gyermekek egy agyagkorsót belemerí­tettek a ví­zbe, ittak belőle, s lám, minden fáradtságuk elmúlt, szebbek és erősebbek lettek, mint ennek előtte voltak. Szemüket is jól megmosták, és a törülközővel, amit az öregasszony hozott, jól megtörülköztek. A körülöttük lévő tárgyak hirtelen szí­nt váltottak, minden élénk szí­nekben kezdett ragyogni.

  Az öregasszony sem volt öreg többé, hanem Máriával egykorú fiatal lány, türkizkékbe öltözve, a haja pedig olyan vörös volt, mint a tűz lángja. Tiszta ruhákat hozott a két testvérnek, és segí­tett nekik: Máriát arany-, az öccsét pedig kék szí­nű ruhába öltöztette. Aztán elvezette őket a kastély egyik tornyába, ahonnan az egész várost be lehetett látni. Most látták csak, hogy milyen is ez a város, ahol annyit barangoltak: a falak türkiz és gránitzöld szí­nűek voltak, a háztetők cserepei pedig vidám tarkák. A magas tornyokat vékony szivárványhidak kötötték össze, amelyek egymásba kapcsolódtak a város felett.

   
  1
  Következő mese A tejvölgy
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com