• Nem is tudom mikor csókoltam meg, azzal gyorsan kimásztam.  

  Újrakezdtem a mosakodást, vigyázva, hogy nehogy ismét elcsússzam, de ezúttal nagy igyekezetemben csak a szappan csusszant ki a kezemből, egyenesen bele a kútba. Miközben a posztóharisnyámat rángattam fölfele magamra, megpillantottam egy fehér ruhás alakot, aki valószí­nűleg egyik húgocska lehetett, vagy épp maga a világcsúf leányzó, aki még mindig az udvaron tartózkodott, csakhogy engem bámulhasson.

  Bementem a szobámba, hogy befejezzem az öltözködést. Kis idő múlva bejött a ház asszonya, és vacsorázni hí­vott. Egy fekete, mezí­tlábas parasztasszony volt. Nagy vastag lábai  voltak, és egyfolytában mormogott magában, simí­tgatta itt-ott az ágyneműt. Egy nagy konyhába vezetett engem. A tűzhely mellett két lány fakanalakkal kavargatta a puliszkát. Megérkezett a család, a béresekkel együtt pontosan húszan voltunk. A lányok kiborí­tották a vöröses puliszkát, amely akkora volt, mint egy szerérkerék, a gazdasszony pedig bivalyvajat meg túrót tett a kis cseréptálkákba.
  A rusnyaság sehol sem volt, és láttam, hogy az asztal körül csupa formás lány ül, sőt az egyik el is nyerte tetszésemet.  Az apa elkezdte szeletelni egy cérnaszállal a puliszkát.

  És hogy egy kicsit felviduljak a bivalyos történet után, megkérdeztem, hogy hol van a világszépe lány, mert sehol sem látom. 

   - A lányom, – mondta az apa – nagyon törékeny, keveset eszik és szégyenlős, főleg, ha kérőt lát a ház körül, olyankor visszahúzódik, ami nagyon ritka és szép tulajdonság egy ilyen csinos lány esetében, mint amilyen ő, és akit az ugyancsak megnézhetne akárki. 

   - Aha, – mondtam – és az apa fenyegető külseje tartott csak vissza attól, hogy el ne nevessem magam. 

   - Hát jó órában legyen mondva, fiam – mondta, majd felemelt egy butykost és jól meghúzta – te is meg fogod találni azt, akit a jóisten elrendelt neked, fiam, no meg az én nagylányom is kap valakit majd magának.

   - Isten...  – szinte azt mondtam, hogy őrizzen, de aztán kijaví­tottam magam és azt mondtam, hogy...segí­tsen!

   
  Előző mese A szavak forrása
  1
  Következő mese A csengőhangú királylány
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com