• DEX Online

  Cuvântul căutat:

  Am intrat în casă. Pocitania era la vatră și mesteca în ceaun iar din cuptor venea un miros de tocană și de ierburi necunoscute care pesemne creșteau sus pe dealuri și erau știute numai de femeile din sat. În mod ciudat, îmi aduceau aminte de copilărie. Îmi lăsa gura apă. Așadar vroia să se mărite, bivolița bătrână. Oare surorile ei făceau și ele mămăligă? Nu se vedeau. Au început să mă treacă apele. Dacă nimeream mămăliga ei? Oare puteam să am atât ghinion? Apoi un gând îmi trecu prin cap. Erau fete care refuzau pețitorii. Dar nu erau și pețitori care refuzau fetele? Și dacă da, ce se întâmpla cu ei? Iar dacă fetele cele încăpățânate deveneau bivolițe, flăcăii cei cusurgii deveneau... bivoli?

  Am mers în sat pe la prânz. Mămăligile erau înșirate pe o masă lungă, acoperită cu ștergare iar flăcăii se învârteau în jurul lor. Își frământau în mâini pălăriile, priveau, gustau. Fiecare mămăligă avea un semn iar acel semn era trecut într-un catastif ținut de vornic, astfel că nu încăpea nici o șiretenie. Pe lângă mămăligă, fetele mai pregătiseră și alte bucate care mergeau să fie mâncate cu mămăligă, sarmale, varză călită, tocană de iepuri și potârnichi și bineînțeles țoiuri cu țuică.

  Mi-era o foame de-mi scăpărau ochii, pentru că pețitorii nu primeau nimic de mâncare în ziua aceea. Am privit toate mămăligile dar nici una nu se deosebea prea mult de alta. Am găsit și mămăligi reci și tari, și mi-am dat seama că spusele copilului aveau ceva adevăr.

  Numai văd un flăcău în fața mea că ridică o mămăligă. Imediat s-a ivit stăpâna mămăligii, o mândrețe de fată, de era să crăp de ciudă. Alt flăcău a ridicat o mămăligă și a fost adusă nimeni alta decât sora cea drăguță a pocitaniei, de care îmi plăcuse mie. Furios pe norocul celor doi am ridicat iute o mămăligă și numai ce apare gazda mea cu pocitania de mână și zice: să fie într-un ceas bun, flăcăule! Iar pocitania îmi rânjește cu niște dinți lungi, scoși în afară și își potrivește - cu ce ifose! bogăția de păr spelb.

   
  Povestea anterioară Cutiuța de cuvinte
  6
  Povestea următoare Prințesa Glas de Clopoțel
 • ingtorrent.com
 • abouttorrent.com
 • storytorrent.com